Danish Kismis
BAHAN-BAHAN:·
110gm mentega
·
15gm yis segar
·
3 sudu makan gula
·
110ml susu (susu penuh krim)·
1 sudu teh esen vanila
·
1 biji telur
·
125gm tepung | diayak
·
125gm tepung roti | diayak
·
½ sudu teh serbuk kayu manis·
100gm kismis
·
Secubit garam
CARA MEMASAK: 1. Campurkan yis bersama gula, 2 sudu makan susu dan
esen vanila. Biarkan selama 10 minit.2. Kemudian campurkan kesemua susu, telur dan
kacau sehingga sebati.3. Biarkan selama 10 minit sehingga yis mengeluarkan sedikit
buih. Ketepikan.4. Satukan tepung bersama gula, serbuk kayu manis dan
secubit garam. Gaulkan sehingga sebati dan buatkan lubang di tengah
adunan.5. Kemudian masukkan bahan terdahulu (campuran susu)
dan gaulkan sehingga menjadi doh. Uli adunan selama 5 minit.6. Balut adunan di dalam plastik dah rehatkan selama 30 minit di
dalam peti sejuk.7. Uli adunan memanjang, taburkan kismis di atasnya dan gulung
menjadi bulat.8. Bakar selama 25 minit pada suhu 180˚C.
**DISCLAIMER: Resepi yang tak bergambar ni ,adalah resepi yang saya jumpa suatu masa dulu, yang saya Copy&Paste jer kat MS Office, dan sumber nya "Unknown" sebab dah lama dalam "Collection". Mohon maaf sekiranya terdapat persamaan, bukan niat nak curi or copyright..cuma takut lupa jer or laptop rosak ke..so bole la refer balik resepi kat belog sendiri**
No comments:
Post a Comment