Monday, March 10, 2014

Danish Kismis

Danish Kismis



BAHAN-BAHAN:·         110gm mentega
·         15gm yis segar
·         3 sudu makan gula
·         110ml susu (susu penuh krim)·         1 sudu teh esen vanila
·         1 biji telur
·         125gm tepung | diayak
·         125gm tepung roti | diayak
·         ½ sudu teh serbuk kayu manis·         100gm kismis
·         Secubit garam



  CARA MEMASAK: 1. Campurkan yis bersama gula, 2 sudu makan susu dan esen vanila. Biarkan selama 10 minit.2. Kemudian campurkan kesemua susu, telur dan kacau sehingga sebati.3. Biarkan selama 10 minit sehingga yis mengeluarkan sedikit buih. Ketepikan.4. Satukan tepung bersama gula, serbuk kayu manis dan secubit garam. Gaulkan sehingga sebati dan buatkan lubang di tengah adunan.5. Kemudian masukkan bahan terdahulu (campuran susu) dan gaulkan sehingga menjadi doh. Uli adunan selama 5 minit.6. Balut adunan di dalam plastik dah rehatkan selama 30 minit di dalam peti sejuk.7. Uli adunan memanjang, taburkan kismis di atasnya dan gulung menjadi bulat.8. Bakar selama 25 minit pada suhu 180˚C. 



**DISCLAIMER: Resepi yang tak bergambar ni ,adalah resepi yang saya jumpa suatu masa dulu, yang saya Copy&Paste jer kat MS Office, dan sumber nya "Unknown" sebab dah lama dalam "Collection". Mohon maaf sekiranya terdapat persamaan, bukan niat nak curi or copyright..cuma takut lupa jer or laptop rosak ke..so bole la refer balik resepi kat belog sendiri**

No comments:

Post a Comment