Thursday, November 24, 2011

Onion Rings

Selalu makan onion rings kt fastfood restaurant, and my daughter really loved it! Then, I made it for her, even though the taste not good as outside, tapi habis jugak sepinggan hehehehehe....

Serving : 2-3 persons

Ingredients:

1) 2 cawan tepung (all-purpose flour)
2) 1 cawan tepung jagung
3) sedikit lada sulah
4) 1 cawan air
5)  2-3 cups bread crumb
6) vegetable oil - for frying.
7) Bawang besar (yellow onion)

Directions:
1) Gaulkan tepung (all-purpose flour) , tepung jagung, lada & air..jadi kan as "batter" , put aside.
2) Tuangkan bread crumbs dalam satu bekas, ketepikan.
3) Kupas bawang , potongkan 3- 4inchi
4) Celupkan bawang ke dalam adunan "batter" tadi, kemudian celupkan ke dalam bread crumbs..pastikan semua bahagian di litupi oleh berad crumbs.
5) Buat satu per satu sampai habis.
6) Panaskan minyak, and goreng ..selama 2-3 min, kalu dah golden brown tuh, dah masak la kan..
7) Toskan minyak and ready to be served....oopps...tawar ker??

***Tabur kan dengan sedikit garam (fine salt) sebelum di hidang...

No comments:

Post a Comment